Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
Pielęgnujemy eko-tradycje
 
 
 

„Dziedzictwo kulturowe jako forma promocji społeczności lokalnej”

27 marca 2015 roku uczniowie klasy IV a,  pod opieką Marty Szefler – Górznej,  pojechali do Pszczewa, gdzie w sali kinowej uczestniczyli w spotkaniu z  dr  Grzegorzem Russakiem - kucharzem, gawędziarzem i prezesem Polskiej Izby Produktu Regionalnego.
Tematem wykładu było „Dziedzictwo kulturowe jako forma promocji społeczności lokalnej”.
Zaproszony gość zachęcał zgromadzonych, a przede wszystkim osoby zajmujące się promocją gminy, prowadzącym gospodarstwa agroturystyczne lub w inny sposób zajmujący się obsługą turystów w naszym regionie, aby nie zapominali o promocji naszych produktów regionalnych.
Osoby prowadzące działalność agroturystyczną  zachęcał do korzystania z tradycyjnych przepisów odziedziczonych po naszych babciach i prababciach.  Podkreślał, że dobry surowiec jest podstawą smacznej potrawy a pyszne jedzenie jest czymś co skutecznie może przyciągać do nas rzesze turystów krajowych jak i zagranicznych.
Młodzi rolnicy usłyszeli jak duże znaczenie zaczynają  odgrywać  uprawy i hodowle ekologiczne. Ludzie są coraz bardziej świadomi jak ważne jest zdrowe odżywienie i wydają coraz więcej pieniędzy na żywność ekologiczną.
Na koniec  spotkania z panem dr Grzegorzem Russakiem można było zakupić jedną z jego książek kulinarnych  z dedykacją od autora.

gallery1 gallery1   




jubileusz
arimr
pwsz
iung
agronews

oke

kur gorzow

Copyright © 2014 Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego
im. Zesłańców Sybiru w Bobowicku