Podsumowanie V edycji konkursu kulinarnego
Podsumowanie V edycji konkursu kulinarnego „Zdrowe, smaczne, oryginalne, nasze dania regionalne”
Sulechów 27 maja 2015 roku
W konkursowych zmaganiach wzięli udział uczniowie z dziesięciu szkół: ZSCKR w Bobowicku, Henrykowie i Kamieniu Małym; ZSLiZ w Sulęcinie, ZST z Lubska, Świebodzina oraz ZSP z Iłowej, Gubina, Nowej Soli i Sulechowa. Szkołę naszą reprezentowali uczniowie z klasy III ż: Siemion Agata, Dudar Aleksandra i Bielecki Maciej. Każdy szkolny zespół miał za zadanie sporządzić i zaprezentować trzy potrawy po jednej z każdej ocenianej kategorii, a mianowicie: z mięsa wieprzowego, wołowego oraz ryb słodkowodnych. My przygotowaliśmy następujące specjały: żeberka po "diabelsku", wołowinę duszoną w winie z kaszą gryczaną i pieczonymi burakami oraz sandacza zapiekanego z warzywami. Komisja konkursowa przyznała nam II miejsce w kategorii dań z wieprzowiny za wyśmienite "diabelskie" żeberka. Nagrodą dla szkoły był zestaw profesjonalnych noży kuchennych oraz bon o wartości 150 zł, ponadto na każdego uczestnika czekał upominek.
Ostrzymy już noże i apetyty na przyszłe kulinarne spotkania i rywalizacje.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
