Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
Pielęgnujemy eko-tradycje
 
 
 

"Zdrowe, smaczne, oryginalne, nasze dania regionalne"

Dnia 21 listopada w ZSCKR w Bobowicku odbyły się warsztaty kulinarne pod hasłem "Zdrowe, smaczne, oryginalne, nasze dania regionalne". Organizatorem i fundatorem warsztatów jest Agencja Rynku Rolnego, oddział w Gorzowie Wlkp. 
To wydarzenie wpisało się na stałe w kalendarz imprez szkolnych, na które jak co roku przybyło wielu zaproszonych gości: pani Alicja Rokoszna, pani Renata Jurkowska, pan Leszek Górnik z Agencji Rynku Rolnego w Gorzowie Wlkp., pani Anna Markiewicz z Lubuskiego Urzędu Marszałkowskiego, pani Grażyna Nowakowska z Lubuskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Kalsku, pani Joanna Obrębska-Spychała - Dyrektor Gimnazjum nr 1 w Międzyrzeczu, pani Arleta Stachecka - Dyrektor Specjalnego Ośrodka Szkolno - Wychowawczego w Międzyrzeczu, pani Gabriela Bujanowska - Dyrektor Centrum Kształcenia Ustawicznego w Międzyrzeczu oraz wicedyrektor pani Irena Klepczarek, pani Aldona Gajek z Wydziału Edukacji, Spraw Społecznych i Promocji w Starostwie Powiatowym, członkini Koła Związku Sybiraków w Międzyrzeczu pani Helena Bury, pan Roman Pisera - Przewodniczący Szkolnej Rady Rodziców, Prezes Klubu Honorowych Dawców Krwi pan Zbigniew Smejlis oraz nauczyciele i pracownicy naszej szkoły.
Już po raz szósty uczniowie II klasy Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych wzięli udział w warsztatach, przygotowując wspaniałe dania, pod kierunkiem nauczycieli zawodu: pani Elżbiety Nowak, pani Krystyny Orzeszko i pani Anny Humeniuk.
Przed komisją konkursową uczniowie zaprezentowali 21 potraw w trzech kategoriach: potrawy z wołowiny, z drobiu oraz potrawy jarskie. Uczniowie sporządzili je z surowców pochodzących z lubuskich lasów, sadów oraz pól i gospodarstw rodzinnych. Po degustacji wszystkie dania i potrawy zostały ocenione bardzo wysoko. Dużym uznaniem cieszyły się: rozgrzewająca zupa porowo-serowa z kuleczkami mięsnymi i gruszką oraz kurczak w boczku z sosem porzeczkowym. Potrawy wyróżnione w poszczególnych kategoriach zakwalifikowano do II etapu konkursu, który odbędzie się 15 grudnia w Sulechowie. 

Gratulujemy!

gallery1 gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1  

 




jubileusz
arimr
pwsz
iung
agronews

oke

kur gorzow

Copyright © 2014 Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego
im. Zesłańców Sybiru w Bobowicku