Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
Pielęgnujemy eko-tradycje
 
 
 

Wypiek chleba w ramach Tygodnia Żytniego Chleba w naszej szkole

Dobry chleb, czyli jaki?

Domowy chleb staje się coraz bardziej popularny.  Wiele osób rezygnuje jednak z wypieku chleba w domu, bojąc się porażki. Uczniowie kl. II Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych przekonali się, że nie jest to jednak takie trudne, wystarczą bowiem dobre chęci oraz podstawowe wiadomości. Wstępem teoretycznym dla naszych uczniów były warsztaty w Kalsku, zorganizowane w ramach projektu ,,Modernizacja kształcenia praktycznego”, które odbyły się w połowie października. W ramach tych zajęć uczniowie poznali podstawowe wiadomości dotyczące zakwasu, rodzajów mąk oraz technik wypieku chleba.
W czasie zajęć praktycznych w szkole uczniowie kl. II zajęli się pieczeniem chleba pszenno- żytniego na zakwasie z różnymi dodatkami. Oceny organoleptycznej wyrobów dokonali pozostali uczniowie szkoły w trakcie  degustacji. W ten sposób klasa II włączyła się w IX obchody Tygodnia Chleba w szkole.

gallery1 gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1   

 




jubileusz
arimr
pwsz
iung
agronews

oke

kur gorzow

Copyright © 2014 Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego
im. Zesłańców Sybiru w Bobowicku