Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
Pielęgnujemy eko-tradycje
 
 
 

”Zdrowo gotujemy, zdrowo żyjemy”

Dnia 15.06.2018r. w Panowicach odbyły się warsztaty kulinarne pt.”Zdrowo gotujemy, zdrowo żyjemy” z udziałem nauczycieli kształcących na kierunku Technik żywienia i usług gastronomicznych oraz uczniów z klasy I, II, III z Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Bobowicku. Celem przewodnim warsztatów było zachęcenie uczestników do zdrowego odżywiania, oraz zaproponowanie kilku łatwych, prostych i smacznych posiłków. Obrazowym elementem spotkania była piramida zdrowego żywienia przedstawiona na plakacie przygotowanym przez uczniów Architektury Krajobrazu.
Gospodarzem przedsięwzięcia był Pan Pan Romana Pisera, który po oficjalnym rozpoczęciu oddał głos uczniom. Oliwia Matuszewska, uczennica klasy III, przedstawiła prezentacje na temat: ,,Żywność żywienie zdrowie” oraz ,,Wykorzystania kasz, warzyw i owoców w żywieniu”. Każdy z uczestników warsztatów otrzymał ulotkę zawierającą piramidę zdrowego żywienia oraz podstawowe zasady racjonalnego żywienia Po wstępie teoretycznym uczniowie: Magda Steczyszyn, Roksana Sołtys, Daria Myślewska, Szwarc Justyna, Adam Steczyszyn przygotowali i zaprezentowali potrawy z kasz, warzyw i owoców dla wszystkich uczestników warsztatów. Sporządzono między innymi: zupę krem z zielonych warzyw podawaną z kotlecikami, rybę z kaszą gryczaną i warzywami zapiekaną w piekarniku, cukinię nadziewaną kaszą kuskus, sałatki z kaszy bulgur, słodkie kulki jaglane, koktajle.
Warsztaty były znakomitą formą nabycia nowych umiejętności kulinarnych, a także sprawdzenia siebie w roli kucharza.

gallery1 gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1   




jubileusz
arimr
pwsz
iung
agronews

oke

kur gorzow

Copyright © 2014 Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego
im. Zesłańców Sybiru w Bobowicku