Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
Pielęgnujemy eko-tradycje
 
 
 

”Zdrowo gotujemy, zdrowo żyjemy”

W piątek 11 października w Panowicach odbyła  się II edycja warsztatów kulinarnych pt. ”Zdrowo gotujemy, zdrowo żyjemy”. Głównym tematem były ryby.

Do niewielkiej wsi w tym dniu zjechali się mieszkańcy okolicznych miejscowości. Do realizacji zadania zostali zaproszeni uczniowie z kierunku żywienia oraz nauczyciele z ZSCKR w Bobowicku. Młodzież przygotowała dwa punkty spotkania. W części teoretycznej odbyła się prezentacja dotycząca zasad zdrowego żywienia oraz wartość i kulinarnej i odżywczej ryb. W między czasie młodzież z ZSCKR wraz z nauczycielami przygotowywała kilka popisowych, zdrowych dań z ryb. Na koniec odbyła się degustacja przygotowanych potraw. Na stołach pojawiła się ryba zapiekana z porami, ryba z ananasem, makaron z łososiem w sosie śmietanowym, makaron z tuńczykiem, sandacz z kaszą i warzywami, szpinakowa rolada z łososiem, pasta z sardynek, drożdżowe bułeczki z wędzoną makrelą, kulki z wędzonej makreli, kotleciki rybne z koperkowym sosem, tortilla z rybą i warzywami, sola z suszonymi pomidorami podawana na śródziemnomorskim risotto, śledź pod pierzynką, śledź z pieczarkami, śledzie babci Stasi.

gallery1 gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1 gallery1 gallery1
gallery1    




jubileusz
arimr
pwsz
iung
agronews

oke

kur gorzow

Copyright © 2014 Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego
im. Zesłańców Sybiru w Bobowicku