Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
Pielęgnujemy eko-tradycje
 
 
 

ZAJĘCIA PRAKTYCZNE z technologii gastronomicznej


ZAJĘCIA PRAKTYCZNE z technologii gastronomicznej w klasie III TŻiUG
Temat: Sporządzanie i wypiek ciast drożdżowych słonych- pizza.
Kochamy jeść pizzę, nic więc dziwnego, że ten okrągły przysmak doczekał się nawet swojego święta.
W roku 2020 Międzynarodowy Dzień Pizzy przypadnie 9 lutego. Codziennie na świecie sprzedawanych jest ok. 13 milionów pizz. Najpopularniejszym rodzajem serowego smakołyku jest margherita (jeden z wariantów pizzy neapolitańskiej). Swoją nazwę zawdzięcza królowej Włoch – Marghericie Sabaudzkiej – która w 1889 roku podczas wizyty w Neapolu miała zasmakować pierwszej współczesnej pizzy, przygotowanej na jej cześć przez miejscowego piekarza. Dziś neapolitana chroniona jest certyfikatem TSG (ang. „świadectwo szczególnego charakteru”) wydawanym przez Komisję Europejską. Oznacza to, że tę odmianę włoskiego specjału przyrządzać można wyłącznie według ściśle określonej, tradycyjnej receptury. Bo z pizzą jest jak z zespołem rockowym: liczy się doskonały skład i wyśmienite kawałki.

gallery1 gallery1   




jubileusz
arimr
pwsz
iung
agronews

oke

kur gorzow

Copyright © 2014 Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego
im. Zesłańców Sybiru w Bobowicku