Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. W przypadku nie wyrażenia zgody nie jesteśmy w stanie zagwarantować pełnej funkcjonalności strony!
Pielęgnujemy eko-tradycje
 
 
 

Tydzień Chleba i Zdrowego Stylu Życia w Szkole

W pierwszym tygodniu listopada w naszej szkole po raz szósty przystąpiliśmy do udziału w ogólnopolskiej kampanii „Tydzień Chleba Żytniego na Zakwasie’’. Pomysłodawcą akcji jest Fundacja Dobre Życie z Warszawy. Uczniowie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych z wielkim zapałem przystąpili do udziału w tej kampanii, przygotowując aranżację stoiska dopełnioną motywami malarstwa uczniów naszej szkoły, którego głównym bohaterem był chleb wypiekany naturalnymi metodami- na zakwasie z różnymi dodatkami w postaci; maku, ziaren lnu,  sezamu i słonecznika.  Uzupełnieniem wystawy była gazetka tematyczna promująca szacunek do  chleba i podstawowe zasady zdrowego stylu życia, przeprowadzono lekcje tematyczne na temat walorów żywieniowych chleba żytniego. Akcję w szkole zakończono degustacją chleba na zakwasie dostępnego na rynku lokalnym z dodatkiem smalcu w różnych smakach; cebulowym, czosnkowym i jabłkowym. Kampania odbiła się szerokim echem w naszej szkole wśród uczniów, nauczycieli i pracowników szkoły i już dziś wiemy, że w przyszłym roku także do niej przystąpimy Akcja umożliwiła przecież zdobycie wiedzy na  temat wartości odżywczej chleba, jego wartości zdrowotnych, a szczególnie  podkreśliła konieczność szacunku do niego w ujęciu narodowym, religijnym i moralnym. Pragniemy aby chleb na zakwasie nie stał się smakiem zapomnianym.                                                                    
Koordynator akcji w szkole Elżbieta Nowak –nauczyciel zawodu

gallery1 gallery1 gallery1 gallery1
gallery1 gallery1   




jubileusz
arimr
pwsz
iung
agronews

oke

kur gorzow

Copyright © 2014 Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego
im. Zesłańców Sybiru w Bobowicku