Technik żywienia i usług gastronomicznych

Technik żywienia i usług gastronomicznych to szkoła dla osób, które w przyszłości chcą pracować w branży usługowo – żywieniowej. Kierunek ten przeznaczony jest dla tych, którzy lubią gotować, interesują się zdrową żywnością i poszukują nowych smaków oraz chcą zdobyć atrakcyjny zawód. Technik żywienia i usług gastronomicznych przygotowuje do sporządzania potraw i napojów, planowania i organizowania produkcji gastronomicznej, obsługi konsumentów jak i świadczenia usług żywieniowych. To zawód świetnie odnajdujący się na rynku pracy, daje wszechstronne umiejętności z zakresu branży gastronomicznej.

Kalifikacje wyodrębnione w zawodzie

HGT. 02 Przygotowanie i wydawanie dań

HGT. 12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Podczas trwania nauki

  1. Uczniowie odbywają łącznie 8 tygodni praktyk zawodowych.

  2. Uczniowie zdobywają dodatkowe kwalifikacje w ramach innowacji pedagogicznych prowadzonych w szkole dla tego zawodu.

Czego będziemy się uczyć?

  • profesjonalnie przygotowywać wszelkiego rodzaju potrawy i napoje z zastosowaniem nowoczesnych technologii,

  • oceniać żywienie różnych grup ludności, organizować i wykonywać usługi gastronomiczne,

  • dokonywać zakupu surowców, półproduktów, organizować proces magazynowania i zabezpieczania żywności przed zepsuciem,

  • oceniać surowce, półprodukty i potrawy gotowe według zasad oceny organoleptycznej,

  • obsługiwać konsumentów z wykorzystaniem różnych metod obsługi,

  • rozróżniać pozytywne i negatywne zmiany zachodzące w żywności podczas przechowywania i sporządzania potraw,

  • przestrzegać zasad gospodarki odpadami,

  • opracowywać nowe receptury potraw i napojów i wdrażać je do produkcji,

  • obsługi nowoczesnych urządzeń stosowanych w gastronomii,

  • planować i oceniać jadłospisy,

  • obliczać wartość odżywczą i energetyczną potraw, posiłków,

  • układać menu codzienne, okolicznościowe i na przyjęcia,

  • organizować proces produkcyjny w zakładzie gastronomicznym,

  • organizować przyjęcia okolicznościowe,

  • korzystania z programów komputerowych, które ułatwiają planowanie i rozliczanie działalności zakładu,

  • przedstawiać ofertę usług gastronomicznych,

  • prawidłowego przestrzegania i realizacji w praktyce zasady racjonalnego żywienia

  • nowych trendów w żywieniu,

  • nowoczesnych dekoracji potraw, aranżacji stołów i sali,

  • współpracy w zespole i zarządzania innymi osobami.

 

Po zakończeniu nauki

Absolwent kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • oceniania jakości żywności oraz warunków jej przechowywania,

  • sporządzania i ekspedycji potraw i napojów,

  • planowania i oceny żywienia,

  • organizowania produkcji gastronomicznej,

  • planowania i realizacji usług gastronomicznych.

Perspektywy zatrudnienia

Absolwenci kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych mogą podejmować pracę w:

  • zakładach żywienia zbiorowego (stołówki, restauracje, kawiarnie, bary),

  • instytucjach zajmujących się obrotem żywnością (hurtownie spożywcze, magazyny),

  • zakładach opieki zdrowotnej (sanatoria, domy spokojnej starości,szpitale),

  • instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu i żywności,

  • domach opieki społecznej,

  • domach dziecka,

  • internatach,

  • hotelach,

  • przedszkolach,

  • pensjonatach,

Absolwenci mogą także prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych, hotelarskich i agroturystycznych.

Po zdaniu egzaminu maturalnego można kontynuować naukę na wyższej uczelni. Preferowane kierunki studiów:

  • dietetyka,

  • technologia żywności,

  • towaroznawstwo,

  • żywienie człowieka i nauki konsumenckie,

  • nowoczesna organizacja i zarządzanie w gastronomii,

  • hotelarstwo i turystyka,

  • organizacja i zarządzanie w gastronomi.